Bogovi sa Olimpa i masline

Poreklo masline i maslinovog ulja

Maslinovo ulje kao i sam plod masline utiču veoma dobro na organizam čoveka. Prema legendi iz grčke mitologije, maslina je hrana bogova, a samo drvo Grci su dobili od boginje mira i mudrosti Atine. Vrhovni bog Zevs rekao je da će novi grad dobiti ime prema onom bogu koji daruje građane lepšim poklonom i tada dolazi do sukoba Atine i Posejdona – boga mora. Posejdon je darovao hladnu izvorsku vodu, dok je Atina darovala maslinovo drvo. Stanovnici tog grada su maslinovo drvo protumačili kao lepši i bolji dar, te je i njihov grad dobio ime Atina. Tada je maslina postala simbol mira.

Maslina (oliva) ima dosta masti i vitamina A, E, D, K kao i proteine, šećere i nezasićene masne kiseline. Sama maslina je gorka zbog supstance oleuropein. Međutim kada se maslina obradi dobija se njen ukus koji je kiseo i slan.

Kad je reč o samom konzerviranju maslina, poznato je da su ljudi još odavno stavljali masline u kamene posude i polivali ih slanom vodom, te ih tako čuvali za zimnicu. Danas se ta tradicija samo nastavlja i mnoga jela ne mogu proći bez maslina.

Korisna dejstva maslina

Masline su veoma korisne jer sadrže masti koje povećavaju dobar holesterol, i imaju antioksidanse, polifenole i flavonoide koji deluju protiv upala. Dobri su u borbi protiv slobodnih radikala. Takođe masline utiču na poboljšanje memorije, smanjuju upale, ali i bolove, poboljšavaju apetit, daju energiju, smanjuju alergije, poboljšavaju vid. Ali i mnoge druge funkcije.

Na primer, u medicini se list masline preporučuje kod lečenja srčanih oboljenja, artritisa, upale pluća, dijabetes, gripa, upale mokraćnih kanala itd.

Ono što možda niste znali o maslinama

  • 300 do 600 godina živi stablo masline
  • Grančica masline krasi zastave 7 država, 4 su američke i UN
  • Kinezi nikada ne koristi masline svojoj kuhinji
  • Crteži maslina nalaze se čak i u grobnicama egipatskih faraona

Gde kupiti u Srbiji najkvalitetnije grčke masline i maslinovo ulje?

TOP ponuda za vas izdvaja najkvalitetnije grčke masline kao i najukusnije grčko ekstra devičansko maslinovo ulje.

Pogledajte sve klikom na naše stranice ispod:

Grčko maslinovo ulje

Grčke masline