Ćufte, mmmm.. Još jedan recept za pripremu tradicionalnih grčkih ćufti iz TOP ponude je pred vama.
Potrebni sastojci:
- 500 grama špageta
- 500 grama mlevene junetine
- 1 srednji crni rendani luk
- 2 kriške starog hleba bez kore
- 1 šolja rendanog parmezana
- 1/2 šolje svežeg mleka
- 1 jaje
- 2 kašike naseckanog peršuna
- 2 kašike naseckane sveže nane
- Himalajska so iz TOP ponude
- Grčki origano
- Sveže mleveni biber
Za bogat sos od paradajza:
- 1/3 šolje grčkog ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 glavica crnog seckanog luka
- 1 čen belog luka
- 600 grama seckanog paradajza
- 1 kašika seckanog svežeg bosiljka
- 1 kašika nane
- 1 kašika šećera
- Himalajska so iz TOP ponude
- Grčki origano
- Sveže mleveni biber
- 1/2 limuna
Priprema sosa:
Zagrejte grčko ekstra devičansko maslinovo ulje i dinstajte luk 2 minuta. Dodajte beli luk i nastavite da dinstate još 2 minuta. Dodajte paradajz, šećer, sipajte 1 šolju vode, poklopite i kuvajte sos 10 minuta. U činiju sipajte mleko i potopite hleb na 10 minuta. Iscedite dobro hleb i rastresite u drugu posudu. Dodajte sve preostale sasojke, mleveno meso, crni luk, jaje, sir, peršun, nanu, grčki origano, so i biber. Zamesite sve sastojke. Oblikujte male mesne okruglice i bez pečenja ubacite ih u sos koji se kuvao 10 minuta. Dodajte sve začine, bosiljak, nanu, majčinu dušicu i testirajte da li je potrebno dodati još soli i bibera. Poklopite aromatični sos sa ćuftama i kuvajte još 15 minuta. U međuvremenu, skuvajte špagete u slanoj vodi i 2 minuta pre kraja kuvanja špageta ubacite u sos sa ćuftama. Ostavite da sve zajedno kuva još 2 minuta u otvorenoj posudi. Poslužite odmah u dubokim tanjirima uz narendani sir.
Prijatno!