Tradicionalna grčka Gemista (punjeni paradajz)

Gemista je tradicionalno grčko jelo od paradajza, paprika, mesa, krompira, salate i začina. Grci obožavaju ovo jelo jer se brzo priprema i fenomenalnog je ukusa. Recept za pripremu grčkog gemista možete pronaći ispod.

Potrebni sastojci za 6 osoba:

Priprema:

Isecite vrh paradajza, sa strane gde je bila peteljka, sa kašičicom pažljivo bez bušenja ivica izvadite meso paradajza, pazeći da ostavite malo mesa na zidovima. Izblendirajte meso paradajza. Isto učinite i sa patlidžanom, takođe izblendirajte unutrašnjost patlidžana. Po istom principu isecite poklopac na paprikama i izvadite semenke. U šerpi zagrejte pola supene kašike maslinovog ekstra devičanskog maslinovog ulja i propržite crni luk, pirinač, beli luk i i izblendirani patlidžan, oko 5 minuta.

Zatim dodajte izblendirani paradajz, šećer, so i biber promešajte, smanjite vatru neka se lagano krčka dok se ne upije sva tečnost. Sklonite sa vatre da se smesa malo prohladi.

Dodajte začine, promešajte i napunite povrće do 2/3. Zatvorite povrće svojim poklopcima i pospite prezlama. Zagrejte rernu na 180° celzijusa. Popunite praznine u tepsiji sa sečenim krompirom na četvrtine, posolite, pobiberite, pospite grčkim origanom i prelite sve maslinovim uljem, pecite u rerni 1h.

Gemista-punjeni-paradajz

Prijatno!