Gemista je tradicionalno grčko jelo od paradajza, paprika, mesa, krompira, salate i začina. Grci obožavaju ovo jelo jer se brzo priprema i fenomenalnog je ukusa. Recept za pripremu grčkog gemista možete pronaći ispod.
Potrebni sastojci za 6 osoba:
- 6 paradajza srednje veličine
- 4 zelene paprike za punjenje
- 2 patlidžana
- 4 krompira, isečeni na četvrtine
- 300 grama pirinča
- Seckani peršun iz TOP ponude
- 1/2 veze iseckane nane
- 3 iseckana crna luka
- 2 čena iseckanog belog luka
- 100 ml grčkog ekstra devičanskog maslinovog ulja
- Prezle za posipanje
- 2 kašike šećera
- Himalajska so iz TOP ponude
- Grčki origano
- Biber mix iz TOP ponude
Priprema:
Isecite vrh paradajza, sa strane gde je bila peteljka, sa kašičicom pažljivo bez bušenja ivica izvadite meso paradajza, pazeći da ostavite malo mesa na zidovima. Izblendirajte meso paradajza. Isto učinite i sa patlidžanom, takođe izblendirajte unutrašnjost patlidžana. Po istom principu isecite poklopac na paprikama i izvadite semenke. U šerpi zagrejte pola supene kašike maslinovog ekstra devičanskog maslinovog ulja i propržite crni luk, pirinač, beli luk i i izblendirani patlidžan, oko 5 minuta.
Zatim dodajte izblendirani paradajz, šećer, so i biber promešajte, smanjite vatru neka se lagano krčka dok se ne upije sva tečnost. Sklonite sa vatre da se smesa malo prohladi.
Dodajte začine, promešajte i napunite povrće do 2/3. Zatvorite povrće svojim poklopcima i pospite prezlama. Zagrejte rernu na 180° celzijusa. Popunite praznine u tepsiji sa sečenim krompirom na četvrtine, posolite, pobiberite, pospite grčkim origanom i prelite sve maslinovim uljem, pecite u rerni 1h.
Prijatno!