Tradicionalna grčka baklava

Grčka tradicionalna baklava je jedna od mnogobrojnih vrsta baklava. Grci vole baklavu seckanu u romboide.

Potrebni sastojci:

  • 1kg kora za baklavu
  • 500 gr badema
  • 500 gr oraha
  • 1 šolja prezli
  • 1 šolja grčkog ekstra devičanskog maslinovog ulja iz naše TOP ponude
  • 1/2 kašičice cimeta iz naše TOP ponude
  • 1/2 kašičice karanfilića iz naše TOP ponude
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • 2 supene kašike šećera
  • 1,5 šolja rastopljenog maslaca

Za sirup:

  • 1,2 kg šećera
  • 4 čaše vode
  • 1 kašičica soka od limuna
  • 1/2 kašičice kore limuna

 

Način pripreme tradicionalne grčke baklave:

Poređajte 7 kora i nauljite maslinovim uljem. Zatim dodajte malo nadeva na prvu koru, pa onda opet malo nadeva pa koru, pa sve tako redom dok vam ne ostane 10 kora za kraj koje stavite na vrh. Isecite baklavu u oblik romboida i rastopite maslac u šerpici. Baklavu prelite maslacem ravnomerno. Pecite baklavu na 150° celzijusa oko 2 sata, dok ne porumeni. Pripremite sirup, kada se baklava u potpunosti ohladi, prelijte je vrućim sirupom, a potom pospite  preko već izblendiranim orasima i bademima.

Ekstra savet za još lepši izgled/dekoraciju grčke baklave je da isečete limun na kolutiće i poređate ih preko svega.

Grčka baklava

 

 

Prijatno!