Tradicionalna grčka musaka

Recept za tradicionalnu grčku musaku.

SASTOJCI:

– 3 kg. krompira
– 2 kg. patlidžana
– 1 šolja sira KEFALOTIRI (pirotski kačkavalj)
– 1/2 šolje prezle
– 1/2 šolje grčkog extra devičanskog maslinovog ulja
– 1/2 kafene kašike himalajske soli
– 4-5 zrna bibera najkvirc

Grčka musaka

SOS ZA MLEVENO MESO:

– 750 gr. mlevenog telećeg mesa
– 1 glavica crvenog luka, tanko secenog
– 2 čena belog luka usitnjenog
– 800 gr. paradajza iseckanog
– 2 lovorova lista
– 1 štapić cimeta
– 1/4 šolje grčkog extra devičanskog maslinovog ulja
– 1/3 šolje konjaka
– 1 kafena kašika šećera
– himalajska so po ukusu
– 1/2 kašike crnog bibera sveže mlevenog

BEŠAMEL SOS:

– 150 gr. putera
– 150 gr. brašna tip 500
– 1 manja glavica crvenog luka
– 2 karanfilić cveta
– 1/2 kafene kašike muškatnog oraha
– 2 jajeta
– 1/2 kašike sveže mlevenog belog bibera
– 1 šolja mleka

PRIPREMA

SOS ZA MLEVENO MESO:
U šerpu sipati grčko extra devičansko maslinovo ulje, zagrejati ga i sipati mleveno meso koje treba raširiti po dnu šerpe. Povremeno promešati da ispari voda. Meso pržiti na srednje jakoj vatri 7-8 min. Zatim dodati crveni I beli luk, promešati pa držati još 5 min. na srednje jakoj temperaturi. Posle toga dodati konjak i sve to ostaviti na ringli dok ne ispari alkohol. Dodati lovorov list, cimet, šećer, paradajz, himalajsku so, biber i biber najkvirc. Držati na niskoj temperaturi još 20 min. da se sjedine sve arome i ispari voda.
Za to vreme oprati patlidžan, otkloniti peteljku i seći ga na trake širine 1 cm. po dužini. Uzeti tepsiju, namazati dno grčkim extra devičanskim maslinovim uljem, poređati patlidžan i staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni 10 min.

BEŠAMEL SOS:
U manju šerpu sipati mleko, zagrejati ga pa mu dodati crveni luk u koji zabosti karanfilić. U drugu šerpu zagrejati puter da se otopi, dodati brašno i stalno mešati žicom (2-3 min.) da se ne bi zgrudvalo. Dodati mleko koje smo zagrejali, ali bez luka i karanfilića. Dodati muškatni orah, so i biber. Mešati 7-8 min. dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle. U tu masu dodati jaja, jedno po jedno i stalno mešati dok se ne sjedine sa masom. Od ove mase uzeti dve supene kašike i sipati u sos za mleveno meso.

SLAGANJE MUSAKE:
U dublju tepsiju (oko 10 cm.), čije dno treba premazati grčkim extra devičanskim maslinovim uljem, poređati red krompira koji je prethodno skuvan, oljušten i isečen na kolutove debljine 1 cm. Zatim poređati red patlidžana pa 1/2 sosa od mesa. Posle toga ponovo ređati krompir, patlidžan i ostatak mesa. Preko njega staviti bešamel sos. Svaki red posuti sa malo KEFALOTIRI sira (ili Pirotskim kačkavaljem). Tepsiju staviti u rernu zagrejanu na 180-200 stepeni da se peče oko 50 min. Pre završetka, posuti ostatak sira i peći još malo dok se ne dobije zlatno-žuta boja.

MUSAKA JE GOTOVA, PRIJATNO