Grčka tradicionalna Melomakarona je grčki božićni kolač u obliku jajeta. Osnovni sastojci su brašno, maslinovo ulje i med pa se mogu pridružiti i dodaci.
Potrebni sastojci:
- 240 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja iz naše TOP ponude
- 240 ml suncokretovog ulja
- 50 ml konjaka
- 160 grama svežeg soka od narandže
- 1 kašičica sode bikarbone iz naše TOP ponude
- 200 grama šećera
- 1 kašičica karanfilića iz naše TOP ponude
- 2 kašičice cimeta iz naše TOP ponude
- Kora 2 pomorandže
- 900 grama brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
Za sirup:
- 400 grama šećera
- 400 grama vode
- 400 grama meda
- 1/2 limuna
- Mleveni pistaći
Način pripreme melomakarona:
Dodajte u veću posudu ekstra devičansko maslinovo ulje, suncokretovo ulje, konjak, šećer, cimet, karanfilić, naradžinu koricu. Otopite sodu bikarbonu u narandžinom soku i dodajte smesu. Umutite mikserom sve sastojke. Prosejati brašno i prašak za pecivo u drugu posudu i polako dodavati brašno u mokre sastojke. Testo treba da bude mekano i masno. Uzmite testo u veličini oraha i oblikujte melomakarone (po želji mogu i veće). Poslažite ih u pleh i izbockajte testo viljuškom kako bi se lakše kasnije upio sirup. Pecite oko 25 minuta u dobro zagrejanoj rerni na 180° celzijusa, da dobro porumene i postanu hrskavi. Ostavite testo da se ohladi u potpunosti.
Za sirup:
Stavite sve sastojke u šerpu i od trenutka kada provri, kuvati 3 minute. Uklonite penu sa sirupa. Ostavite sirup da se kuva na niskoj temperaturi i ubacujte prethodno ohlađene melomakarone. Uronjene u sirup, ostavite oko 20 sekundi sa svake strane.
Pospite po vrhu melomakarone mlevnim pistaćima ili orasima.
Prijatno!