Grčka tradicionalna Melomakarona

Grčka tradicionalna Melomakarona je grčki božićni kolač u obliku jajeta. Osnovni sastojci su brašno, maslinovo ulje i med pa se mogu pridružiti i dodaci.

Potrebni sastojci:

  • 240 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja iz naše TOP ponude
  • 240 ml suncokretovog ulja
  • 50 ml konjaka
  • 160 grama svežeg soka od narandže
  • 1 kašičica sode bikarbone iz naše TOP ponude
  • 200 grama šećera
  • 1 kašičica karanfilića iz naše TOP ponude
  • 2 kašičice cimeta iz naše TOP ponude
  • Kora 2 pomorandže
  • 900 grama brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo

Za sirup:

  • 400 grama šećera
  • 400 grama vode
  • 400 grama meda
  • 1/2 limuna
  • Mleveni pistaći

 

Način pripreme melomakarona:

Dodajte u veću posudu ekstra devičansko maslinovo ulje, suncokretovo ulje, konjak, šećer, cimet, karanfilić, naradžinu koricu. Otopite sodu bikarbonu u narandžinom soku i dodajte smesu. Umutite mikserom sve sastojke. Prosejati brašno i prašak za pecivo u drugu posudu i polako dodavati brašno u mokre sastojke. Testo treba da bude mekano i masno. Uzmite testo u veličini oraha i oblikujte melomakarone (po želji mogu i veće). Poslažite ih u pleh i izbockajte testo viljuškom kako bi se lakše kasnije upio sirup. Pecite oko 25 minuta u dobro zagrejanoj rerni na 180° celzijusa, da dobro porumene i postanu hrskavi. Ostavite testo da se ohladi u potpunosti.

Za sirup:

Stavite sve sastojke u šerpu i od trenutka kada provri, kuvati 3 minute. Uklonite penu sa sirupa. Ostavite sirup da se kuva na niskoj temperaturi i ubacujte prethodno ohlađene melomakarone. Uronjene u sirup, ostavite oko 20 sekundi sa svake strane.

Pospite po vrhu melomakarone mlevnim pistaćima ili orasima.

Grčke melomakarone

Prijatno!