Tradicionalna grčka dolmadakia

Recept za tradicionalnu grčku dolmadakiu:

SASTOJCI:
– 60 listova vinove loze
– 2 šolje pirinča
– 2 glavice crvenog luka, sitno iseckanog
– 2 veze mladog luka sitno iseckanog
– 1 šolja(0,5 dl.) grčko extra devičansko maslinovo ulje
– 1/2 veze svežeg peršuna, sitno iseckati
– 1/2 veze mirođije, sitno iseckati
– 1/2 veze nane
– 2 limuna ceđena
– 1 paradajz rendani
– himalajska so
– crni biber mleveni
– sos od jogurta

PRIPREMA GRČKE DOLMADAKIE:
Listove vinove loze staviti u ključalu vodu, dodati malo himalajske soli i kuvati 2-3 min. Izvaditi rupičastom kutlačom i staviti u posudu sa hladnom vodom. Krupna rebra sa listova odstraniti nožem. Prebaciti listove u šerpu, staviti na ringlu na srednje jaku vatru. Dodati 1/2 šolje  grčkog extra devičanskog maslinovog ulja,sitno seckani crveni luk,I propržiti ga 3-4 min. dok ne dobije providnu boju. Zatim, dodati pirinač, prethodno dobro opran i oceđen. Promešati za 1-2 min. da bi se dobro izmešao sa grčkim extra devičanskim maslinovim uljem i dodati dve šolje vode. Ovo kuvati na srednje jakoj temperaturi 4-5 min. Skloniti sa ringle, na šerpu staviti krpu(gazu) a preko nje poklopac. Ostaviti 10 min. da se prohladi, izvaditi iz šerpe I prebaciti u drugu posudu.
Tada dodati začine I himalajsku so, pa promešati. Uzeti obareni list u ruku ili ga staviti na dasku, tako da glatka strana lista bude okrenuta prema dole. Na sredinu lista staviti jednu kašiku pripremljene smese I zatvariti ga kao sarmu.
Na dno šerpe staviti jedan red neiskorišćenih, skuvanih listova pa na njih poređati uvijene sarmice. Sarmice ređati u redove dok ih ne poređate sve. U šerpu sipati ostatak grčkog extra devičanskog maslinovog ulja i toplu vodu da sarmice ogreznu.
Sve to prekriti tanjirom. Kuvati na srednje jakoj temperaturi 40-60 min. Sarmice su gotove kada je pirinač skuvan a list mekan. Skloniti sa ringle. Servirati ih tople ili hladne sa sosom od jogurta ili sa grčkim cacikijem.
Po želji, u masu za punjenje može se dodati 4-5 supenih kašika suvog grožđa i 3 kašike pinjola.

 

SOS OD JOGURTA:
SASTOJCI:
– 400 ml. gustog jogurta
– sok od jednog limuna
– 3 supene kasike grčkog extra devičanskog maslinovog ulja
– 2 kašike hladne vode
– 1 kašika seckane mirođije
– 1 kašika seckane nane
– himalajska so po ukusu

 

PRIPREMA:
Sve sastojke staviti u posudu i umutiti žicom dok se ne zgusne toliko da se može sipati kašikom.
Prijatno!