Tradicionalni grčki imam (patlidžan)

Grčki tradicionalni imam je jelo od plavog patlidžana očaravajućeg ukusa. Spada u lakša, morska jela bogata povrćem i vitaminima.

Potrebni sastojci su:

Način pripreme grčkog imama:

Operite i dobro obrišite plavi patlidžan. Uklonite koru u obliku krsta, jednu prugu kore ljuštite, jednu ne. Na ovaj način dobićete prostor za džep u koji kasnije ide punjenje. Propržite lagano plavi patlidžan na tihoj vatri da malo omekša. Propržite lagano luk u grčkom maslinovom ulju dok ne postane proziran. Dodajte beli luk na 1-2 minuta. Kuvajte luk oko 15 minuta dok ne ispari voda, a smesa postane sočna i meka. Isključite vatru i dodajte peršun i origano. Ostavite 5 minuta da se ohladi punjenje. Napunite pažljivo džep na svakom patlidžanu i stavite lovorov list. Po želji, punjenjem koje vam je preostalo možete napuniti šampinjone i staviti u tepsiju između patlidžana. Preostalo punjenje stavite u tepsiju između patrlidžana, poklopite i pecite na tihoj vatri oko pola sata.

Nemojte dodavati još ulja u tepsiju, dovoljno je ulje koje sadrži punjenje.

Grčki imam
Grčki Imam

Prijatno!