Grčki tradicionalni imam je jelo od plavog patlidžana očaravajućeg ukusa. Spada u lakša, morska jela bogata povrćem i vitaminima.
Potrebni sastojci su:
- 8 patlidžana srednje veličine
- 4 velika crna luka (iseckana na kriške)
- 3-4 čena belog luka (iseckana na kriške)
- 1/2 veze sitno seckanog peršuna
- 1 šolja paradajza (kuvanog ili sveže narendanog)
- 1 supena kašika šećera
- 1/2 šolje belog vina – preporuka je Recina Malamatina
- 1 supena kašika crvenog bibera iz naše TOP ponude
- 10 zrna crnog bibera iz naše TOP ponude
- 2 lovorova lista
- 1 supena kašika grčkog origana iz TOP ponude
- Himalajska so iz TOP ponude
- 1/2 šolje maslinovog ulja – preporuka je grčko ekstra devičansko maslinovo ulje iz TOP ponude za nadev i prženje patlidžana
Način pripreme grčkog imama:
Operite i dobro obrišite plavi patlidžan. Uklonite koru u obliku krsta, jednu prugu kore ljuštite, jednu ne. Na ovaj način dobićete prostor za džep u koji kasnije ide punjenje. Propržite lagano plavi patlidžan na tihoj vatri da malo omekša. Propržite lagano luk u grčkom maslinovom ulju dok ne postane proziran. Dodajte beli luk na 1-2 minuta. Kuvajte luk oko 15 minuta dok ne ispari voda, a smesa postane sočna i meka. Isključite vatru i dodajte peršun i origano. Ostavite 5 minuta da se ohladi punjenje. Napunite pažljivo džep na svakom patlidžanu i stavite lovorov list. Po želji, punjenjem koje vam je preostalo možete napuniti šampinjone i staviti u tepsiju između patlidžana. Preostalo punjenje stavite u tepsiju između patrlidžana, poklopite i pecite na tihoj vatri oko pola sata.
Nemojte dodavati još ulja u tepsiju, dovoljno je ulje koje sadrži punjenje.
Prijatno!