Recept za tradicionalni grčki lahanodolmades.
SASTOJCI:
- 1 glavica svežeg kupusa
- 1 supena kašika himalajske soli
- 750 gr. mlevenog mesa od plećke
- 250 gr. pirinča
- 1 veza mirođije sitno seckane
- 1/2 veze peršuna sitno seckanog
- 2 glavice crvenog luka
- 2 veze mladog luka
- 1 praziluk
- 2 šargarepe srednje veličine
- 2-3 lovorova lista
- 1/3 supene kašike najkvirc bibera
- 1/2 kašike rendane kore limuna
- 200 ml. grčkog extra devičanskog maslinovog ulja
- himalajska so
- crni biber mleveni
PRIPREMA LAHANODOLMADES:
Glavici kupusa izvaditi koren. Odstraniti prva 2-3 lista. Staviti kupus u šerpu da se kuva, sa rupom od korena okrenutom na dole. Sipati hladnu vodu do 2/3 veličine kupusa. Dodati himalajsku so i staviti na ringlu, na srednje jaku temperaturu da se kuva 10-15 min. Šerpu poklopiti da kupus ne bi potamneo. Kad je kupus skuvan, izvaditi ga sa dve viljuške, pažljivo da se ne raspadne I staviti ga da se ohladi. U drugu šerpu sipati 100 ml. grčkog extra devičanskog maslinovog ulja, stavimo na ringlu, na srednje jaku temperaturu da se greje. Kada je ulje zagrejano, dodati mleveno meso i stalno mešati (oko 5 min.) da se malo proprži. Zatim, dodati crveni luk, lovorov list, biber i himalajsku so. Izmešati sve zajedno i peći na ringli da se sjedine meso i začini.
Skloniti sa ringle, izvaditi lovorov list i sipati pirinač dobro opran i oceđen. Dodati mirođiju, peršun, mladi luk, 60 ml. grčkog extra devičanskog maslinovog ulja, najkvirc biber, izrendanu koru limuna, himalajsku so i crni biber.
U drugu šerpu na dno staviti praziluk, šargarepu i grančice od začinskog bilja. Preko njih poređati listove kupusa koji nisu kuvani. Na njih ređati napravljene sarme.
Sa ohlađene glavice kupusa pažljivo skidati listove. Na svaki list staviti jednu kašiku pripremljene mase i pažljivo ga uviti. Sarme slažemo u šerpu, malo razmaknute, da para može da prolazi između njih, kako bi se bolje skuvale.
Sipati hladnu vodu da prekrije sarme i ostatak grčkog extra devičanskog maslinovog ulja. Jednim tanjirom prekriti ceo sadržaj. Kuvati na srednje jakoj temperaturi oko 40 min. dok pirinač ne omekša.
Skloniti šerpu sa ringle i ostaviti 1-2 sata da se ohladi na sobnoj temperaturi. Sarmu služiti sa jogurt sosom ili limunjaja sosom.
LIMUNJAJA SOS:
Iz šerpe u kojoj je kuvana sarma sipati tečnost u posebnu činiju i pomešati sa prahom za puding (bez arome). Dodati 3 žumanceta i sok od dva limuna. Sve to dobro umutiti.
Prijatno!