Zanimljivosti o maslinama

Gde uspevaju masline?

Maslina uspeva u umerenim zonama između 46° severne širine i 35° južne širine i može da se uzgaja na visini do 600-700 metara. Kada je reč o minimalnoj temperaturi na kojoj maslina uspeva, uglavnom je reč -6 do -8°C. Na -7 već može doći do oštećenja, a na -12°C se događaju teška oštećenja biljke masline. Ne postoji tačan popis ali smatra se da postoji oko 800 miliona biljaka masline u svetu i da pokrivaju 9,5 miliona hektara površine.

Najveći proizvođači

Najveći proizvođač maslina jeste Španija, a zatim i Italija. Godišnje se proizvede 2,4 miliona tona maslinovog ulja.

U Italiji na 150 miliona biljaka ide milion proizvođača. Oni proizvedu prosečno 500.000 tona maslinovog ulja i 100.000 tona maslina za jelo. Kada je reč o uljarama, postoji ih oko 6-7 hiljada, a kada je reč o delovima za rafiniranje ima ih oko 15.000, dok delova za punjenje boca ima 300. Apulija, Kalabrija, Sicilija, Kampanja, Lacij, Abruci i Toskana su mesta gde se najviše ulja proizvede.

Samo u Italiji postoji 500 vrsta maslina, a šire i još više.

Rod masline

Ciklus biljke: tek između 5 i 7 godina od sađenja, biljka postaje produktivna, i sve do 30 godina raste, zatim se između 35 i 150 godina dobija puna zrelost i produktivnost, a nakon toga počinje starenje uz još veću produktivnost. Dakle, produktivnost masline dugo traje!

Jedno drvo može imati doprinos od 15 – 40 kilograma maslina tj. 3 – 8 kilograma maslinovog ulja!

Kada je reč o branju maslina, procena je da jedna osoba može ručno da obere od 10-20 kilograma maslina za sat vremena rada!

Statistika

Ako se pogleda statistika potrošnje ulja po glavi stanovnika, može se videti da Grčka ima najveću potrošnju! Za njom idu redom Libija, Italija, Španija, Turska, a u evropski prosek je 4,3 litra!

Gde kupiti u Srbiji?

TOP ponuda za vas izdvaja najkvalitetnije grčke masline kao i ekstra devičansko maslinovo ulje. Pogledajte našu celokupnu ponudu klikom na fotografije ispod:

maslinovo_ulje_elea_creta_3_lit Grčke zelene masline bez koštice